Mielenie a podniebienie

Miłośnicy i amatorzy „małej czarnej”, doskonale zdają sobie sprawę z tego, by wydobyć pełnię aromatu i smaku kawy, powinni tuż przed jej zaparzeniem ją zmielić. Można oczywiście pójść na łatwiznę i kupić już gotową do użycia kawę zmieloną, ale smak jaki wówczas otrzymamy, niewiele będzie miał wspólnego z ideałem.

akcesoria do kawyMłynek do kawy jest więc niezbędnym urządzeniem, które pomoże w przygotowaniu odpowiedniego naparu. Znawcy tematu są zdania, że samo przygotowanie napoju, nie ma takiego wpływu na jego smak, jak odpowiednie zmielenie ziaren. Wraz ze zgłębieniem tematu szybko zorientujemy się, że rynek oferuje różne młynki do kawy. W zależności od zasobności naszego portfela, możemy wybrać młynek ręczny lub elektryczny.

Kiedy mamy już odpowiedni sprzęt możemy poeksperymentować i spróbować odkryć najlepszą wersję kawy dla siebie. Jeżeli zmielimy ziarna bardzo drobno niemalże do konsystencji mąki czy pudru, wówczas przygotujemy smaczną, klasyczną kawę po turecku. Z kolei nieco ziarna zmielone trochę drobniej niż cukier świetnie nadadzą się do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce włoskiej. Natomiast ziarna wielkości piasku, średnio zmielone odpowiedni aromat uwolnią w zaparzaczu ręcznym typu french press. Grubo mielona kawa z kolei najlepiej będzie smakowała z ekspresu przelewowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *